https://www.facebook.com/21-sz%C3%A1zad-1569426733384921

21.század

21.század

A GMO átok vagy áldás?

Németh Tibor írása

2016. november 10. - 21. század
gmo_1.jpgA GMO-t hatalmas hazai és nemzetközi támadások érik. Nálunk ez odáig fajult, hogy törvény tiltja a GMO használatát. Ezen nincs mit csodálkozni, az országunk és a mostani kormány ilyen. Ami azonban már meglep, hogy a haladó gondolkodás egyik legerősebb csapata, a zöld mozgalom is beállt a sorba. Magam már jó ideje töprengek azon, hogy miért ez a dühödt GMO ellenesség. Társaságban, vitákon, és különösen a zöld barátaimnál a GMO szitokszó, a gonosz megtestesítője. Engem azonban a rettegés helyett továbbra is a bizonyítékok érdekelnek. Eddig azonban a GMO ellenességben csak azt tapasztaltam, hogy „ebből nagy, örök és végzetes baj lehet”. 

Ezek a félelmek azonban nekem gyanúsan puhák. Mindig, mindenből „lehet baj”, ez nem vitás. A kockázat a valóság kikerülhetetlen része. A kockázatot nem lehet megszüntetni, csak kezelni. GMO-mentes világ soha nem létezett, és nem is fog. A Földön a génmódosítást már mintegy 4 milliárd év óta folyamatosan végzi az evolúció. Erre szokták rávágni, hogy ez spontánul, emberi beavatkozás nélkül történt, és éppen az emberi beavatkozás okozza a szörnyű kockázatot. De hiszen az emberi génmódosítás is immár 40-50000 éve tart! Lényegében nincs a mezőgazdaságban, állattenyésztésben olyan faj, amit ne módosított volna az ember. „De néhány évtizede belépett a szintetikus génmódosítás”, ami állítólag már tényleg rettenetes kockázatot jelent. Akkor tehát a szintetikusságban van a baj? Ez a félelem azonban logikusan nem alátámasztott.

  • Kérjük a félelem helyett tessék a bizonyítékokat elővezetni.
  • Kérjük a nem szintetikusan génmódosított fajoknál bizonyítani, hogy azoknál viszont egyáltalán nincs semmi veszély. (pl. gombák, cecelégy, pestis)
  • Bizonyítsák be, hogy, ha a szintetikus génmódosításnál esetleg felbukkannak veszélyek, akkor azokat további technikai beavatkozással, ellenőrzéssel eleve lehetetlen korrigálni, és ezért apokalipszissel, végveszéllyel nézünk szembe.
  • Bizonyítsák, hogy a GMO tiltása még akkor is megéri, ha ez által évente milliónyi gyermek vakul meg, a cukorbetegek meghalnak, rengeteg műtrágyát kell kiszórni, pusztít a szárazság stb.
  • És végül a legfontosabb. Bizonyítsák be, hogy egyáltalán lehetséges-e egy-egy országban, törvényi szigorral, tartósan, örökre betiltani a GMO-t.

Hangsúlyozom, nem azt állítom, hogy a GMO mindig a jó forrása, és soha, sehol nem lehet belőle semmiféle veszély. Dehogynem lehet, sőt lehetnek belőle károk, bajok is, mint minden másból. De ennek a veszélynek a kezelésére nem az amúgy is lehetetlen teljes törvényi szigor a megoldás, hanem csak a gondolkodó, ellenőrző, cselekvő ember.


Messze nem arról van szó, hogy minden kötöttség nélkül támogatni kell a GMO-t, csak arról, hogy értelmes vitákra van szükség. Pl. a The New York Times azt állítja, hogy a GMO-s növényeknek nem nagyobb a hozama, mint a nem kezelteké.yieldnyt.JPG

 

 

A saját töprengéseimben komoly segítséget kaptam a tudománytól. Ebből mutatok be hármat az olvasónak.

  • Csányi Vilmos több interjúban fejti ki ugyanezt.
  • Biológia 2.0, Spektrum TV, 2016, 11.10.
  • Különösen jó, okos, az alábbi interjú, ami a Fedél NÉPküli újság, 2016, október 20. számában jelent meg, közösen a volt Népszabadsággal. Címe: Nem ördögtől való. Beszélgetés Rimu Ruival (Szegedi Biológiai Kutató).  
Németh Tibor, közgazdász

A bejegyzés trackback címe:

https://szazad21.blog.hu/api/trackback/id/tr8111949073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása