https://www.facebook.com/21-sz%C3%A1zad-1569426733384921

21.század

21.század

Olvass Csányi Vilmost!

Németh Tibor ajánlásával

2016. november 07. - 21. század

evolution.jpgA nyáron két könyvet is olvastam a szerzőtől - most arról, ami a mesterséges intelligenciáról szól

Csányi Vilmos: Ha lehetséges szuperintelligenciát létrehozni, az ember létrehozza

 

Olvastam a könyvet is, meg az interjút is. Természetesen hihetetlenül érdekes, jól gondolkodtató mindkettő. Ezt most nem fogjuk boncolgatni. Csupán két kapcsolódó gondolat.

  1. Csányi gondolkodik. A világ óriási többsége nem gondolkodik. Általában valami rettentő silány önbecsapást, avult rutinok ismételgetését folytatja. Jó esetben a népesség ott ragadt a 18. század ostoba rögeszméinél. Egy megfelelő kutató biztosan remek magyarázatot találna arra, hogy miért ezerszer népszerűbbek a kőkorszaki ostobaságok, mint a valódi gondolkodás. Én azonban gutaütést kapok a szakadatlan ostobaságoktól. (Pl. dolgozzunk keményen, sokat, szaporodjunk megállás nélkül, csak az a fontos, hogy ki a magyar, a templomban mondják ki a frankót, stb.) Nem tudom, hogy Csányi, és a hasonló, gondolkodni képes emberek érzik-e jobban magukat, vagy a múltba ragadt, gondolkodni képtelen többség. Szerintem az utóbbiak.
  2. Kiragadnék egy kisebb szakaszt, a cikkből. A GMO elleni harc világszerte uralkodó eszméje azt állítja, hogy bízzuk rá az evolúcióra az állatok, növények sorsát, mert, ha ebbe beavatkozunk akkor abból nagy baj is lehet. A GMO ellenes érvelés mindig erre a „lehet” szóra támaszkodik, nem pedig azt állítja, és bizonyítja, hogy biztosan rossz lesz a GMO. Csányi tökéletesen érvel, abszolút egyetértek vele. Persze az is igaz, hogy a GMO-t sem lehet feltartóztatni, bármennyire is küzd ellene bárki. Azért érdemes azon is elgondolkodni, hogy eddig még igazából nem ártott az emberiségnek a GMO. Néhány bizonyíték. Ma a Földön nincs egyetlen olyan házi állat, vagy termesztett növény sem, ami nem felelne meg a GMO kritériumnak. Mindegyiket az ember kreálta. Szelektált, nemesített, módosított. Pl. kutya, disznó, tehén, búza, alma, burgonya nincs a spontán természetben. Ezeket mind az ember „módosította”. Elég nagy bajban lennénk, ha ezek helyett vissza akarnánk varázsolni a farkast, vaddisznót, tulkot, tönkölybúzát, vadalmát. Persze aki akar, az nyugodtan térjen ezekre vissza, de ne gyötörje a többieket.

Szóval, érdemes Csányit olvasni. Én a regény után kezdtem elolvasni Csányitól az „Íme az ember” című könyvét. Ez még jobb, nem sci-fi, hanem szakirodalom.

Csányi Vilmos: Naiv dolog, hogy emberszerűnek képzeljük a szuperintelligenciát

 

Ez is remek vasárnap délutáni gondolkodni való. Ezúttal is néhány kisebb megjegyzést teszek hozzá.

  1. Az interjú készítője szokatlanul felkészült, okos ember. Szinte soha nem találkozom hasonlókkal. Most sem születik meg a végső igazság, de egy nagyon élvezetes beszélgetést olvashattunk. Menet közben folytonosan közbe akartam szólni, ez a legtöbb, amit egy ilyen interjú tehet.
  2. Most is nagyon nagy dolgot fogalmaz meg a válaszaiban Csányi. Ez a „szerveződési szintek” gondolata. E nélkül nem lehet érdemben megérteni a gondolatait, de a valóságot sem.
  3. Az interjúban, és más kapcsolódó beszélgetésekben is gyakran felmerül a Föld túlnépesedésének a gondolata. A valóságban azonban már egyre inkább látszik, hogy a Föld népesség növekedése egyre lassul, és már előre látható, hogy kb. 2050 körül leáll a növekedés, majd csökkenésbe fordul át. Én csak a tüneteket látom, a mélyen fekvő okokat nem, arról csak spekulálok. Valamit csinál önmagával az emberi faj, vagy a Föld, de ez a megszokott hétköznapi „szerveződési szinten”, vagyis ahogyan gondolkodni szoktunk, nem lehet megérteni. Ez nem a hétköznapi ember „céloksági akaratától függ”.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szazad21.blog.hu/api/trackback/id/tr311941075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása