https://www.facebook.com/21-sz%C3%A1zad-1569426733384921

21.század

21.század

Elképesztő sebességgel bővül a globális középosztály - vélemény

2022. június 16. - 21. század

4_osztaly.JPG Elképesztő sebességgel bővül a globális középosztály - a Pénzügyi Szemle hvja fel a figyelmet erre az angol nyelvű írásra .Mi nem merülhetünk el a napi média és bulvár hisztiben. Nekünk csak a szigorú, tudományos tényekben szabad gondolkodni.

Nézzük.
1. Valóban az utóbbi évtizedekben nagyon tágult a bolygón az egyenlőtlensés, ezt kitűnően bemutatta Piketty. A szegénység azonban egyáltalán nem azonos az egyenlőtlenséggel. A cikk is jelezte számokkal és grafikonokkal, hogy mi számít (pénzben mért) szegénységnek. Az teljesen más, hogy a társadalom egyes csoportjai között hogyan alakul a pénzben mért egyenlőtlenség. Pl. ha nekem kétszeresére növekszik a pénzvagyonom, de a szomszédomnak tízszeresére, akkor növekszik közöttünk az egyenlőtlenség, miközben csökken az én szegénységem.
2. Az egyenlőtlenség és szegénység témát itt a 21. században mi is sokszor megbeszéltük. Én is küldtem 7 db, évszázados trendet arról, hogy a Földön már legalább 100 éve folyamatosan csökken.  A szegénység mindenütt, különösen Ázsiában, de még Fekete-Afrikában is csökken a korábbiakhoz képest. 
3. Az évszázada folyamatos trendeknek nincs köze a rövid távú, egy-két éves ciklus és/vagy területi ingadozásokhoz. A médiában gyakran említett covid egy járvány, aminek nincs köze az évszázados, globális szegénység trendhez. Ennek még rövid távon sincs ehhez érdemi köze, hiszen a covid és a szegénység között nincs érdemi kapcsolat. Azt éppúgy elkaphatják a milliárdos krőzusok, mint a koldusok.
4. A cikk végén elérhető az eredeti, teljes szöveg. Abban még több adat, tény szerepel, amit érdemes elolvasni.
Én folytonosan tapasztalom, hogy az FNA világl és a gondolkodó emberek újra és újra érzelmi alapon elmerülnek a napi, bulvár, szegény sajnálásban. Értem én, hogy a szociálisan érzékeny embereknél ez miért van, de a valóság nem ilyen és a világtrendek nem az érzékeny emberek lelkülete, hanem a tőlük független tények szerint alakulnak. A cikkben is benne van Kína és India példája ( az emberiség harmada!) ahol az utóbbi évtizedekben tételesen és nagyon visszaszorult a korábbi, félelmetes szegénység. Hangsúlyozom, hogy van még szegénység a bolygón, de messze nem annyi, mint régebben.4_osztaly_future.JPG
Végül.
A tudományos feldolgozás folytonosan adatokkal, tényekkel bizonyít az érzelmi alapú jajongással szemben, de mindhiába. Én viszont fordítok ezen. Egy ellenkérdést teszek fel. Vajon az érzelmi jajongás milyen tényszerű bizonyítékokkal rendelkezik a szegénység (és nem az egyenlőtlenség!) globális, trendszerű növekedése mellett? Azt kérem, hogy csak az vitassa a tartós, globális középosztályosodást, aki ezt tényekkel záfolni tudja. 

(Németh Tibor posztja)

A bejegyzés trackback címe:

https://szazad21.blog.hu/api/trackback/id/tr317859779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása