https://www.facebook.com/21-sz%C3%A1zad-1569426733384921

21.század

21.század

Válság - megoldás?

2016. május 31. - 21. század

dia4.JPGE blogolvasóinak nem jelenthet meglepetést az alábbi cikk robotokról, MI-ről szóló tartalma - Fenyegető jövő: komoly válságot okozhatnak a robotok - de a "válság"-ról érdemes pár szót szólni.

Egyrészt a válság nem feltétlenül katasztrófa - s minden változás egyben válsággal is jár, hiszen megváltoznak a szerepek, erőviszonyok, stb.

Arról már volt szó, hogy a robotizáció mit jelent "a munka világában" - van, aki a kényszer alóli felszabadulásként, s van, aki munkahelye elvesztéseként éli meg. Erről sokat írtunk már, ezért csak a cikk egy mondatával foglalkozunk: "Megjegyzés: a Világbank szerint az EU részesedése a világ GDP-je tekintetében várhatóan a felére esik vissza 2050-re, miközben egymilliárddal nő a Föld népessége csak a következő 15 évben, elsősorban Afrikának köszönhetően." 

A népesedés valóban nagy gond - "kezelhetősége" viszont attól függ, hogy az adott társadalmakban milyen az oktatás és az életszínvonal alakulása, mivel ezek növekedésével csökken az un TTR, a teljes termelékenységi ráta (az ábra forrása: Németh Tibor előadása, megtalálható Facebook oldalunkon is.)  Ezért a népesedési gond része az Észak-Dél kérdésnek is, s a megoldást is itt kell keresni: ha a Dél az eddigieknél nagyobb mértékben részesedik a világon megtermelt jövedelmekből, akkor ez fékezően hat a népesség növekedésére is.

Persze, ez nem egyszerűen elosztási kérdés - de erről egy más alkalommal lenne érdemes beszélni.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szazad21.blog.hu/api/trackback/id/tr348762160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása